«Σήμερα δείξαμε ότι η προσπάθεια εγκλωβισμού της νέας μας κυβέρνησης απέτυχε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.



«Καταφέραμε να συνδυάσουμε τη λογική με την ιδεολογία, τον σεβασμό με την Δημοκρατία», τόνισε, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση κατά τη συνεδρίαση «είχε μια επιδέξια διαπραγματευτική τακτική που οδήγησε σε συμφωνία».




«Δεσμευθήκαμε ότι δεν θα προβούμε σε καμία μονομερή κίνηση που θα έχει αρνητικά αποτελέσματα», ανέφερε σχετικά με το κείμενο της συμφωνίας ενώ τόνισε ότι «η Ελλάδα σήμερα βγήκε από την μοναχική απομόνωση των τελευταίων 5 χρόνων» και ευχήθηκε «να μπορέσουμε επιτέλους στην Ευρώπη των λαών, να μιλάμε για το ιδεώδες μιας κοινής πορείας».




«Μόλις τελειώσει αυτή η συνέντευξη θα καταπιαστούμε να συντάξουμε τον κατάλογο με τα μέτρα που υποσχεθήκαμε» είπε στους δημοσιογράφους, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «αποτρέψαμε νέα υφεσιακά μέτρα, μέτρα στα οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς και τη δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3%».




«Δεν μπορώ να το πω πιο καθαρά» είπε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε για τη μείωση των συντάξεων διαβεβαιώνοντας ότι δε θα υπάρξει μείωση αυτών. Σχετικά με τον κατώτατο μισθό είπε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της ενώ διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσουν χωρίς δημοσιονομικό αντίκτυπο οι προσλήψεις υπαλλήλων στο Δημόσιο.




«Ανατρέψαμε το αποπνιχτικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3% φέτος» πρόσθεσε και τόνισε:




«Αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πετύχουμε φέτος θα συνάδει, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, με τη δική μας εκτίμηση και των εταίρων μας όσον αφορά τις συνθήκες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Για να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα για τις επόμενες χρονιές που να συνάδουν με τις πραγματικές παραμέτρους της ελληνικής οικονομίας. Να επανεκτιμήσουμε μαζί με το ΔΝΤ και άλλους φορείς ποιο είναι το βέλτιστο πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο συνάδει παράλληλα με την απομείωση του χρέους, στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και να ανακουφιστεί ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα. Αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα που ήταν συμφωνημένα, ουσιαστικά θα οδηγούσαν στην πλήρη ασφυξία για τα επόμενα 5-8 χρόνια».




Σημείωσε, επίσης, ότι «έχουμε κάποιες δεσμεύσεις» και διευκρίνισε:




«Δεσμευθήκαμε ότι δεν θα προβούμε σε μονομερείς κινήσεις που θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στη δημοσιονομική ισορροπία, στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Αυτές είναι δεσμεύσεις που εμείς θέλουμε. Όποιες μεταρρυθμίσεις εισάγουμε (είτε εργασιακά, είτε κόκκινα δάνεια, είτε ληξηπρόθεσμες οφειλές των πολιτών στο κράτος) δεν θέλουμε εμείς οι ίδιοι να έχουν αυτές οι ρυθμίσεις αρνητικό αντίκτυπο».




Επίσης, τόνισε ότι για τα βασικά σημεία που θα περιλαμβάνει η λίστα που θα παραδώσει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα να έρθουν σε επαφή με την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να μπουν σε αυτή.




«Στο τετράμηνο στο οποίο συμφωνήσαμε ότι θα είναι η περίοδος που χτίζουμε μια νέα Ευρώπη, συμφωνήσαμε ότι θα βάλουμε μπρος μια διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει από τον Ιούλιο και πέρα σε ένα νέο συμβόλαιο για την Ελλάδα με τους εταίρους μας και το ΔΝΤ, του οποίου το πρόγραμμα έτσι κι αλλιώς λήγει το Μάρτιο του 2016» κατέστησε σαφές.




Επιπλέον υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ είναι το καθ΄ υλην αρμόδιο να συζητήσει αυτό που λέγεται Debt Sustainability Analysis (Ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους), με τρόπο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αναπνεύσει και θα έχουν και αυτοί να κερδίσουν από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.



Δημοσίευση σχολίου

 
Top