τουλάχιστον φορές, ανάλογα με το αν είστε ο θύτης ή το θύμα, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) άνθρωποι πλέον θα χρειαστεί να περάσουν από αυτή τη διαδικασία κάποιες φορές στη ζωή τους.
Όταν αποφασίσετε βέβαια εσείς να λήξετε μία σχέση που δεν «πάει» άλλο, τα πράγματα είναι πιο απλά και όχι και τόσο δυσάρεστα, αφού η απόφαση είναι δική σας. Τι γίνεται όμως όταν βρίσκεστε στην …αντίπερα όχθη; Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βρεθεί σε αυτή τη θέση και τα βήματα της «ανάκαμψης» είναι για όλους τα ίδια. Βέβαια μην ξεχνάτε ότι μπορεί η αλλαγή να είναι υποχρεωτική, η θλίψη όμως, και κυρίως ο χρόνος που θα διαρκέσει, είναι καθαρά θέμα δικής σας επιλογής.
Βήμα 1ο
Φυσική εξέλιξη, όταν κάποιος αποφασίσει να σας πει ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο» είναι το κλάμα. Λοιπόν, κλάψτε όσο πιο πολύ μπορείτε, είναι μία απόλυτα υγιής αντίδραση και βοηθά τον οργανισμό σας να απαλλαγεί από τον πόνο. Και αν αγχώνεστε ότι αν ξεκινήσετε να κλαίτε, ίσως δεν σταματήσετε ποτέ, να σας βεβαιώσουμε ότι αυτό αποκλείεται να γίνει. Κάποια στιγμή θα σταματήσετε.
Βήμα 2ο
Μπορεί να λένε ότι ο χωρισμός είναι σαν ένας μικρός θάνατος αλλά η λέξη κλειδί σε αυτήν τη φράση είναι το «μικρός», γεγονός που σημαίνει ότι δεν τελείωσαν όλα. Βοηθήστε τον εαυτό σας κάνοντας πράγματα. Ξεκινήστε γυμναστική, δείτε ταινίες (όχι ρομαντικές και δακρύβρεχτες βέβαια), κάντε έναν εσωτερικό απολογισμό και ποτέ μην υποτιμάτε τη δύναμη που έχετε να ξεπερνάτε τις δυσκολίες. Δραστηριοποιηθείτε και μην περιμένετε ότι η διάθεση σας
θα φτιάξει από μόνη της. Συν Αθηνά και χείρα κίνει…
Βήμα 3ο
Αναζητήστε ανάμεσα στους φίλους σας ψυχολογική υποστήριξη. Αν βέβαια δεν θέλετε να «αποκαλυφθείτε», φοβάστε την κριτική ή θεωρείτε ότι χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια, μην ντραπείτε να τη ζητήσετε. Υπάρχουν θεραπευτές και ψυχολόγοι ειδικοί για τέτοια θέματα.
Βήμα 4ο
Όσο περιμένετε …πάνω από το τηλέφωνο ή κλεισμένοι στο σπίτι, τόσο δυσχεραίνετε τη θέση σας. Απλά διαιωνίζετε μία κατάσταση που έχει λήξει. Αποφύγετε να απαντάτε στα τηλεφωνήματα των πρώην γιατί στην πραγματικότητα αυτό σας κρατά «αγκιστρωμένους» στην ελπίδα ότι θα είστε ξανά μαζί. Αλλά είναι ώρα αυτή να παίζετε με τις πιθανότητες;
Βήμα 5ο
Εξωτερικές δραστηριότητες στο maximum. Από βόλτες μέχρι ψώνια και σταυρόλεξα σε ένα καφέ, θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα. Απασχολήστε τον εαυτό σας με άλλα πράγματα και θα δείτε ότι σιγά σιγά τα λεπτά, που θα σκέφτεστε τον/την πρώην σας θα περνάνε πιο γρήγορα και ανώδυνα.
Βήμα 6ο
Αποφύγετε να καλύψετε τον πόνο σας και να ψάξετε για μία γρήγορη αντικατάσταση, επιμένοντας ότι τον /την έχετε ξεπεράσει. Το μεταβατικό στάδιο μέχρι την επόμενή σας σχέση χρειάζεται να το περάσετε για να …γιατρευτείτε αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο/η επόμενος σύντροφός πρέπει να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος στη θλίψη σας. Λίγος σεβασμός.
Βήμα 7ο
Μην μένετε μόνοι σας. Οι φίλοι και ο χρόνος μαζί τους είναι το καλύτερο φάρμακο σε περιπτώσεις χωρισμού. Συζητήσεις επί συζητήσεων θα σας κάνουν να ξεχαστείτε και να απομυθοποιήσετε μία σχέση που έχει λήξει. Εξάλλου η απομόνωση ποτέ δεν βοήθησε κανέναν.
Βήμα 8ο
Εμπιστευτείτε τα συναισθήματά σας. Ακόμα και αν ο χωρισμός ήταν μία απότομη και σχεδόν βίαιη αλλαγή στη ζωή σας, υπάρχει πάντα το αίσθημα της… επιβίωσης. Με απλά λόγια ακούστε αυτή την αχνή φωνή στο μυαλό σας, που επιμένει ότι όλα θα πάνε καλά. Έχει δίκιο.
Βήμα 9ο
Πάρτε τον χρόνο σας και μη βιάζεστε να ξεπεράσετε τη θλίψη σας κάνοντας βεβιασμένες κινήσεις. Μία αλλαγή είναι υπεραρκετή σε πρώτη φάση και οι κινήσεις τύπου «μετακομίζω», «παραιτούμαι από τη δουλειά», «αλλάζω εμφάνιση» συνήθως έχουν καταστροφική έκβαση.
Βήμα 10ο
Ηρεμήστε και βάλτε καλά στο μυαλό σας ότι αυτή, μάλλον, δεν είναι η τελευταία φορά, που θα χρειαστεί να περάσετε έναν χωρισμό. Όλα είναι θέμα κοινής λογικής. Η αποδοχή έρχεται αλλά για το δικό σας καλό, όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσετε την αλλαγή τόσο πιο γρήγορα θα πάψετε να πονάτε. Και έχετε πάντα κατά νου, ότι ένας χωρισμός δεν είναι το τέλος του κόσμου.
Δημοσίευση σχολίου